Despre inițiativă

Description of the image

Ce este acest site?

Foarte pe scurt, un atlas dinamic al ansamblurilor rezidențiale construite după Revoluție în București și județul Ilfov. Pornind de la o cercetare doctorală, acest site vine în întâmpinarea celor preocupați de dezvoltarea urbană și, mai ales, a sectorului rezidențial în capitala României. Scopul site-ului este de a oferi informații de bază despre exemple relevante ale noii locuiri bucureștene și de a crește pe baza contribuției voluntare a publicului.

De ce ne interesează locuirea contemporană în București-Ilfov?

Dezvoltarea urbană a fost purtată cu precădere de sectorul privat, iar sectorul public a avut o implicare redusă în majoritatea proiectelor imobiliare mari. Numărul proiectelor de urbanism "la parcelă" a crescut în paralel cu scăderea implicării statului sau a municipalităților în contextul liberalizării pieței imobiliare și al abandonului modelului anterior de amenajare teritorială (sistematizarea din timpul regimului comunist).

Identificarea unor probleme recurente ale țesuturilor urbane cristalizate după 1990 în orașele și comunele suburbane din România: neconcordanța dintre dimensionarea spațiului public, respectiv a gradului de înzestrare cu echipamente publice și gradul de ocupare a parcelor private. Suprafețele recent modernizate sunt în general monofuncționale, iar în numeroase cazuri varietatea tipologică a construcțiilor este sacrificată pentru menținerea unor costuri de proiectare și execuție reduse. Corolarul lipsei de varietate programatică și de echipamente publice de proximitate încurajează deplasările motorizate spre alte cartiere, mai bine înzestrate.

Decalajul dintre viteza urbanizării și cea a echipării teritoriului conduce la dezechilibre locale resimțite de locuitori: suprafețele construite sunt deseori ocupate cu mult înainte de finalizarea infrastructurii de pe domeniul public.

Problemele cu care se confruntă orașele românești nu sunt însă unicate: ele se manifestă similar în regiuni care trec prin transformări structurale consistente. Orașele și comunele suburbane occidentale au cunoscut aceste evoluții în perioada de maximă dezvoltare socio-economică după al Doilea Război Mondial, până spre mijlocul anilor 1970.

În contextul unor importante luări de poziție în privința locuirii (Strategia Națională a Locuirii 2022-2050, rapoarte ale OAR, dar și publicații de arhitectură și nu numai), considerăm necesară realizarea unui atlas al proiectelor rezidențiale.

Acest site nu este un ghid imobiliar sau un mijloc de promovare a anumitor proiecte, ci un mod de a ilustra realitatea construită a noilor dezvoltări imobiliare.

Echipa

Bogdan Fezi este arhitect, conferențiar și îndrumător de doctorate la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială București.

Andrei Corbet-Nits este arhitect și doctorand în arhitectură la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Parteneriate

...